Kaikissa Verso-kuntien kirjastoissa on lapsiryhmille lainattavana nukketeatterimatkalaukkuja.
Lumme-kirjastojen nukketeatterimatkalaukut
Leppävirran kirjaston nukketeatterimatkalaukku
Matkalaukuissa matkustaa eläinhahmoja, perheitä, avaruusolentoja, kuninkaallisia ja muita mielikuvituksellisia hahmoja, joiden avulla lapsiryhmissä voidaan ottaa nukketeatteritaide osaksi varhaiskasvatusta tai opetusta.
Nukketekniikka vaihtelee laukuittain. Hahmoja on luotu sauvanukkeina, niskatappinukkeina, käsinukkeina ja pöytäteatterinukkeina. Laukkujen hahmot voi ottaa mukaan elämään päiväkodin, esiopetusryhmän tai koululuokan arkisia tilanteita.
Nukketeatteri on taiteenlajina monitaiteinen, yhdistäen nukenrakennuksen ja lavastuksen kädentaidot ja kuvataiteen sekä esitykseen kiinteästi liittyvän sanataiteen, musiikin ja teatterin.
Nukketeatterilla on päiväkodeissa ja kouluissa pitkät perinteet, mutta matkalaukkutoiminnan avulla halutaan laajentaa nukketeatterikasvatuksen materiaalivalikoimaa ja rohkaista lasten kanssa työskenteleviä käyttämään nukkeja ennakkoluulottomasti.
Mielikuvitus on merkittävässä osassa nukketeatterileikissä. Pelkistettyjen nukkejen ja viitteellisen lavastuksen avulla voi luoda kiehtovia maailmoita, jotka innostavat lasta luovaan ilmaisuun. Lapset voivat luoda omat tarinansa nukeille sadutusmenetelmällä tai yhteisöllisen tarinankerronnan avulla, tai improvisoida suoraan nukkejen kanssa.
Aikuisen rooli nukketeatterilaukun kanssa voi olla jopa sivusta seuraaja, joka kannattelee lapsen luontaista taiteilijuutta ja tarvittaessa hyppää leikkiin mukaan.