Joroisissa, Juvalla ja Rantasalmella toimivassa Toenperän kirjastossa käynnistettiin tammikuussa 2013 kirjastojen yhteinen pilotti, jossa kehitettiin kirjastojen satutuntitoimintaa teatterin keinoin. Pilotin asiantuntijaryhmänä ovat Toenperän kirjastojen johtajat Jaana Sopanen, Päivi Lehmusvuori ja Jenni Kyllönen-Peltoniemi  sekä nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen.

Kirjasto on lastenkulttuuritoiminnalle tärkeä paikka saavutettavuutensa kannalta. Katja Kähkönen näkee pilotin satutuntikäsitteen laajentamisena: satutunnilla voidaan taidekasvatuksen myötä oppia myös tunteiden käsittelyä.

Katjan luoma idea on ”Satu ja Aatos”-menetelmä, jossa Satu-täti pitää lapsille kirjastossa tunne-teemaan liittyvän satutunnin. Satu-tädin mukana on suuri teatterinuken pää, ”Aatos”, jonka kautta lapset voivat ulkoistaa satujen herättämät tunteet. Tunne-teemojen alla voidaan lukea monenlaista kirjallisuutta. 45 minuutin satutunnista 1/3 käytetään lukemiseen ja 2/3 tarinan herättämien tunteiden työstämiseen.

- Aatos-pään kautta käsitellään tunteita, harjoitellaan ilmaisua ja tehdään yhteisöllistä teatteria. Aatosta voi käyttää erilaisten nukketeatteritekniikoiden kokeilemiseen, mutta lapsen ei tarvitse valmiiksi hallita mitään tekniikoita. Jokaisella kerralla voi kokeilussa olla eri tekniikka, esimerkiksi käsi-, ilme-, paperi-, esineteatteria, Kähkönen kuvailee.

Toenperän kirjastojen satutuntien Satu ja Aatos-menetelmä on suunnattu alle kouluikäisille, mutta variaatioita voi tehdä eri ikäisille. Ryhmän maksimikoko on noin 20.

Tunneteemat pilotin aikana olivat
1) ystävyys ja rakkaus (kevät 2013)
2) pelot ja kiukku (syksy 2013)
3) rauha (kevät 2014)

Pilotissa julkaistiin menetelmäopas Satu ja Aatos -tarinallista taidekasvatusta teatterin keinoin.
LASTENKULTTUURIKESKUS VERSO
Taipaleentie 24, 78200 Varkaus
Terhi Siippainen
Lastenkulttuurikoordinaattori
terhi.siippainen @ soisalo-opisto.fi
044 743 6409

Julia Vatanen
Kulttuurituottaja
julia.vatanen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2457Tiina Nissinen
KaiKuVa-koordinaattori
tiina.k.nissinen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2609

Helinä Juurinen
Hankekoordinaattori / LAKU-lähete ja Taideneuvola
helina.juurinen @ soisalo-opisto.fi
040 713 8632
Minnamaria Koistinen
Taidekasvattaja
minnamaria.koistinen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2386

50704