21.2.2019
Yhteinen hetki – ota kuva ja osallistu Varkaudessa
Tule mukaan toteuttamaan lapsen ja vanhemman yhdessä kokemista hetkistä k...
11.2.2019
Satujen maailmaan ohjataan nyt myös LAKU-lähetteellä
Lastenkulttuurikeskus Verson satutuokioiden kevätkausi on käynnistynyt. Kauden e...
18.12.2018
Verson ensimmäinen uutiskirje
Lastenkulttuurikeskus Verso on ottanut käyttöön uutiskirjeen.
Lue lisää.

22.11.2018
Varkaudessa Lastenoikeuksien viikon päättää Museoiden Perhesunnuntai
Varkauden museoiden perhesunnuntai: Joulu on...
8.11.2018
Marraskuu on lastenkulttuurin juhlaa
Lastenkulttuurikeskus Verso juhlii 10-vuotista toimintaansa marraskuussa....
31.10.2018
Masussa-esityskiertue tavoittaa savolaiset haja-asutusalueiden lapset
Suomalais-slovenialainen Vauva- ja taaperoteatteriryhmä AEIOU kiertää Mas...
12.10.2018
Satuseikkailuissa kootaan omat satukirjat
Valtakunnallista Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä torstaina 18. lok...
2.10.2018
Koululaisten maksuttomat taidekerhot alkavat Varkaudessa, Joroisissa ja Juvalla!
Lastenkulttuurikeskus Verson KaiKuVa- kaikille kulttuuria vapaa aikaan -h...
6.4.2018
Taideneuvolasta iloa, läheisyyttä ja kohtaamisia
Ota minut syliin uskalla laulaa ja...


8.11.2018
Lastenkulttuurikeskus Verso juhlii 10-vuotista toimintaansa marraskuussa. Lastenkulttuurityössä arki ja juhla menevät iloisesti sekaisin, ja merkkivuotta muistetaan tuottamalla lapsille ja nuorille taide-elämyksiä ja kulttuurisen osallisuuden mahdollisuuksia päivittäin.

Syksyllä 2008 Lastenkulttuurikeskus Verso perustettiin Keski-Savon viiden kunnan, Heinäveden, Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden yhteiseksi verkostoksi Varkauden kaupungin ja Soisalo-opiston alaisuuteen. Alueellisesta Helmitarha-hankkeesta alkunsa saaneen verkoston koordinaattoriksi kutsuttu FM, taidekasvattaja Mervi Riikonen työskenteli osa-aikaisesti sekä luoden verkostoja että toteuttaen koulutuksia ja taidekasvatustoimintaa. Sittemmin rahoituspohjaa on vahvistettu, toiminta-alue on kasvanut, työntekijöitä on tullut lisää ja vuodesta 2014 lähtien Verso on kuulunut opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustuksen piiriin.

Tällä hetkellä 10-vuotiasta verkostoa koordinoi kulttuurituottaja (YAMK) Terhi Siippainen yhdessä nelihenkisen tuotantotiimin kanssa, minkä lisäksi taiteilijoita ja taidekasvattajia on vuositasolla mukana noin 30. Kuntia verkostossa on yhdeksän, perustajakuntien lisäksi Verso toimii ympärivuotisesti myös Hirvensalmella, Juvalla, Rantasalmella ja Savonlinnassa. Lapsia, nuoria ja heidän kanssaan toimivia aikuisia kohdataan vuosittain 25 – 30 000 ja tilaisuuksia järjestetään vuosittain noin 1000.

- Tällä hetkellä joka arkipäivä joku taidekasvattajistamme on lapsiryhmien kanssa toimimassa, useimmiten toteutuu montakin tilaisuutta päivässä. On ollut ilo olla mukana kasvattamassa tätä upeaa verkostoa, aluksi musiikkiteatteriryhmässä esiintyjän roolissa, sittemmin tuottajana ja nyt neljättä vuotta koordinaattorina. Olen kuvannut tätä työtä palapelin kokoamiseksi, ja nyt alkaa tuntua siltä, että palaset ovat aika hyvin tallessa ja suurin osa paikoillaankin, toteaa Siippainen.

Lasten oikeudet ovat aikuisten työtä

Lastenkulttuurikeskus Verso juhlii vuosittain marraskuussa Lapsen oikeuksien päivää 20.11. ja sitä ympäröivää lapsen oikeuksien viikkoa, sillä juuri lapsen oikeuksista on lastenkulttuurityössä kyse. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa, artiklassa 31 taataan jokaiselle lapselle ja nuorelle oikeus taiteeseen ja kulttuuriin, ja sitä oikeutta Verso työssään vaalii.

- Vaikka lapsen oikeudet ovat monelta osin Suomessa toteutumassa hienosti, on joissakin osa-alueissa parantamisen varaa. Lapsella voi olla esteitä kulttuuriseen osallisuuteen esimerkiksi asuinpaikkansa, perheen varallisuuden tai muiden, lapsesta itsestään riippumattomien syiden vuoksi. Näitä esteitä pyrimme työssämme purkamaan, kertoo Siippainen.

Lastenkulttuurikeskus tavoittaa lapsia ja nuoria eniten koulujen ja päiväkotien kautta. Työssä auttaa kulttuurikasvatussuunnitelma, jonka mukaisesti jokainen luokka-aste saa vuosittain oman taide- tai kulttuurikosketuksensa, minimissään kerran lukuvuoden aikana. Myös perhepäivähoitajille ja kotona hoidetuille lapsille on omia sisältöjä. Yksi tärkeä kanava ovat kirjastoilla säännöllisesti toteutettavat satutuokiot, joiden yhteydessä tehdään kuvataidetta, sanataidetta, musiikkia tai vaikkapa teatterillisia leikkejä.

Taiteeseen tartutaan päivittäin

Marraskuussa Verso tuottaa noin 200 tilaisuutta, joista suurin osa tapahtuu suoraan siellä, missä lapset ovat jo valmiiksi, kuten kouluissa ja päiväkodeissa. Toiminta tarjotaan pääsääntöisesti kokonaisille ikäluokille kunnittain.

- Satusalkkuseikkailuissa pienimmätkin päiväkotilaiset tutustuvat toiminnallisesti paikalliseen kulttuuriperintöön. Eskareissa vierailee draaman, tanssin ja kuvataiteen ohjaajia, ykkösluokissa opetellaan sanoittamaan tunteita, koulujen iltapäivissä harrastetaan taidetta ja kaikki kasiluokkalaiset puolestaan käyvät Suomalaisen Barokkiorkesterin konserteissa osana Taidetestaajat-hanketta, Siippainen luettelee.

Marraskuussa on myös useita perheille avoimia tilaisuuksia, kuten museoiden perhesunnuntait Varkaudessa ja Savonlinnassa, satutuokioita jokaisessa kirjastossa sekä neuvolamuskareita Varkaudessa, Juvalla ja Rantasalmella. Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU kiertää haja-asutusalueiden päiväkodeissa yli 20 esityksellä ja yksi esitys järjestetään perheille avoimena iltaesityksenä Varkaudessa.

- Mutta kaikkea ei ehditä toteuttamaan marraskuussa, joten vielä joulukuullekin on luvassa tätä arkista juhlahumua. Tapahtumatietoja löytyy Verson verkkosivuilta ja some-kanavista, ja kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Toivomme, että ihmiset löytävät tarjonnan ja pysähtyvät hetkeksi taiteen äärelle.LASTENKULTTUURIKESKUS VERSO
Taipaleentie 24, 78200 Varkaus
Terhi Siippainen
Lastenkulttuurikoordinaattori
terhi.siippainen @ soisalo-opisto.fi
044 743 6409

Julia Vatanen
Kulttuurituottaja
julia.vatanen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2457Tiina Nissinen
KaiKuVa-koordinaattori
tiina.k.nissinen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2609

Helinä Juurinen
Hankekoordinaattori / LAKU-lähete ja Taideneuvola
helina.juurinen @ soisalo-opisto.fi
040 713 8632
Minnamaria Koistinen
Taidekasvattaja
minnamaria.koistinen @ soisalo-opisto.fi
044 444 2386

50703